Constant en Wil
Powered by fullxml 2.4.2 on BerryTh.nl
Fotos | 5 Actieve bezoekers


 Log in
   
    
 Onthoud mij
Password vergeten?

 Algemeen
 :: Welkom


 Archief

  Kantklossen
 Kantklossen
Oorsprong van het Kantklossen
Kantklossen, wat is dat?

Wat doe je er mee?

Kantklos expositie en demonstratie in ChauvignyOorsprong van het Kantklossen:
Kantklossen is een handwerk dat al eeuwen oud is.
De oorsprong is vermoedelijk te vinden in Vlaanderen, hoewel de historie ook in Italië het kantklossen al vroeg vermeldt. Uit geschriften en schilderijen blijkt dat we terug moeten gaan naar begin 1500 om het kantklossen het eerst vermeld te zien. De overlevering zegt dat het kantklossen is ontstaan uit vlechten, weven en knopen. De eerste kloswerken tellen slechts een beperkt aantal draden en klossen. Logisch, de technieken zijn dan ook in die tijd eenvoudig. Vanaf de 16e eeuw gebruikt men geklost kant steeds meer op kleding, voor zowel dames als heren.
Het gaf een bijzondere bekoring aan de in die tijd meestal donkere kleding. Het linnengoed werd toen versierd met een gekleurde draad, de zgn. Holbein techniek, voor zowel mannen- als vrouwenkleding. Daarna kwam de versiering van een smal gevlochten bandje langs de hals. Dit kan gezien worden als de voorloper van de kloskant. Kloskant is een weefsel dat door een kantwerkster, met garen, dat op klossen is gewonden, gemaakt wordt. Er wordt gewerkt op een kussen waarop een tekening (de kantbrief) bevestigd wordt. De draden worden gekruist en gedraaid en met behulp van spelden op zijn plaats gehouden. U ziet dat hier duidelijk staat dat de draden gekruist en gedraaid worden, dus niet geknoopt. Deze techniek is in Italië en Vlaanderen ongeveer tegelijkertijd ontstaan, maar heeft vooral in Vlaanderen een enorme hoogte bereikt. Vele mooie kantwerken zijn dan ook in de loop der eeuwen gewerkt. Onze musea bezitten nog vele mooie stukken kant, maar ook prachtige schilderijen waarop kant is afgebeeld. Deze kant is soms zo nauwkeurig op een schilderij afgebeeld dat we daar het patroon van kunnen overnemen. Dit oude kunsthandwerk heeft tijden gesluimerd, maar nu staat het gelukkig weer volop in de belangstelling. Cursussen worden op verschillende plaatsen in ons land gegeven, o.a. in Nijmegen waar velen, dankzij de inmiddels overleden lerares Mej. D. Boelaars dit mooie handwerk hebben kunnen leren. Een ieder die kennis maakt met deze kunst, raakt er door bezeten. De technieken van kantklossen zijn in de loop der eeuwen veelvuldig geworden.

Kantklossen, wat is dat?
Een kantwerkster gebruikt garen dat op houten klossen gewonden is. Op een kussen waarop een patroon (kantbrief) bevestigd is, worden de klossen in een bepaalde volgorde gesorteerd. Door het gewicht van de klossen is er altijd een bepaalde spanning op het garen.

Welke technieken zijn er?
Het werkelijke aantal technieken is niet exact te schatten. Elke streek waar het kantklossen werd beoefend heeft z―n eigen techniek.
Ik zal er 'n paar opsommen:
Kloskant met doorlopende draden: de Stropkant (ook wel Torchon genaamd), Valenciennes, Cluny, Rijsselse kant, Vlaanderse kant, Mechelse kant.
Kloskant met afgeknoopte draden: Brugs bloemwerk, Duchesse, Rosaline, Russische kant, ―s Gravenmoerse kant.
U ziet aan het aantal namen, dat de technieken vrijwel wereldwijd zijn en thans ook overal beoefend worden.
Het kantklossen in Nederland:
Dit handwerk kwam men vroeger voornamelijk in de Zuidelijke Nederlanden tegen. Ook hier wordt de kant hoofdzakelijk gebruikt ter verfraaiing van de kleding. Aan het eind van de vorige eeuw werd de kant op kleding echter minder gebruikt, zodat dit handwerk steeds meer in 't slop geraakte.
Vooral in Vlaanderen is het kantklossen nooit helemaal weggeweest. Na de 2e wereldoorlog is het kantklossen steeds meer in ere hersteld. De kant wordt nu veelal op een wat modernere wijze gebruikt, ter verfraaiing van interieurs. Bestaande technieken worden nu verwerkt in allerlei moderne patronen. Het kantklossen is inmiddels in Nederland weer populair geworden. Er zijn verschillende mogelijkheden in den lande om lessen te volgen, o.a. in Wijdenes en Valkenswaard. Het Brabantse ‘s Gravenmoer (vlakbij Dongen) is bekend omdat daar de ‘s Gravenmoerse kanttechniek vandaan komt.

Wil en kantklossen

 

 

 

Wil en kantklossen


BerryTh.nl powered website © BerryTh.nl- All right reserved 2005
FullXML Powered Website. Skins Designed by Salim's Corner - 2003.
All logos and trademarks in this site are property of their respective owners. Opinions expressed in articles within this site are those of their owners and may not reflect site opinion.